Blodvärde, vad betyder det?

Enligt Wikipedia;

Blodvärde, Hb, brukar man kalla koncentrationen hemoglobin i blodet. Man brukar mäta i gram per liter och ett normalt värde för en man är cirka 130–170 g/l och för en kvinna 120–150 g/l. Att mannens Hb är högre än kvinnans beror på att män har robustare kroppsbyggnad och utvecklar mer muskler än kvinnor. Proteinet hemoglobin finns i de röda blodkropparna och sköter blodets förmåga att transportera syre. Lågt blodvärde kan leda till kraftlöshet och trötthet och kallas för anemi.

Detta kan man få reda på genom att gå till Droppen och lämna blod, vilket jag har försökt att göra under en viss tid men lyckades alltid hitta på någon bra ursäkt att inte göra det.

Men för tre veckor sedan lyckades allt klaffa samman och jag bokade en tid(vilket man måste gör inför första gången). Då tar dom endast ett litet blodprov för att se vad du har för blodvärde. Jag hade 108 hb. På tok för lågt. Så lågt att de rekommenderade mig att söka upp vårdcentralen för att undersöka vad det kan bero på.

En vecka senare så gick jag till vårdcentralen och de tog ett blodprov för analys och på plats fick jag reda på att jag hade 122 hb. Hur går det ihop? Det kan inte svänga så pass mycket under endast en vecka. Läkaren sa att allt var i sin ordning och jag hade ingenting att oroa mig för.

Veckan därefter gick jag tillbaka till Droppen för att berätta vad läkaren sa och ville ta ett nytt blodprov. 112 hb. Fortfarande för lågt.

Nu ska jag försöka äta mer järn så att jag får upp mitt blodvärde. Än är jag inte redo att ge upp att få lämna blod.

Det ska dock tilläggas att det är väldigt vanligt bland kvinnor att man har för lågt blodvärde, hälften av alla tjejer som kommer in och vill lämna blod kan inte pga denna orsak. Hon som tog blodprov på mig sa att när hon blev först 35 kunde hon lämna blod. Hon sa även att jag kan komma in när som helst och lämna blodprov för att se om mitt blodvärde har ökat.

Lämnar du blod?

One thought on “Blodvärde, vad betyder det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *