Glutenfritt eller inte?

Jag måste säga att det är skrämmande över hur världen ser ut idag. Jag erkänner att jag är en frekvent användare av bloglovin och läser en hel del bloggar varje dag, liksom instagram. Det känns som att man lätt kan analysera hur Sverige ser ut genom att se de ”populära” bloggarna och dess senaste instagram-bilder ser ut och FRÄMST alla kommentarer som tillkommer till dess inlägg.

Det är så mycket fokus på att äta rätt och träna rätt. Men vad är rätt? Många tjejer vill veta hur bloggaren tränar och vad den äter, FÖR ATT den tror att om denne gör likadant så kommer hon se lika bra ut som bloggaren. Men vad hände med förnuftet om att alla inte fungerar likadant? Alla har olika bakgrunder, olika byggnationer i kroppen, olika förutsättningar och olika gener. Det finns inte ens chans på jorden att alla kommer se ut som Kenza om alla äter och tränar likadant som hon gör. OCH(som bör tilläggas) det betyder inte heller att du kommer också kunna leva på ditt bloggande om du nu lyckas se ut som Kenza. Det är inte så enkelt.

Det är skrämmande att se hur många HELT PLÖTSLIGT inte tål vete, gluten mjölk, laktos och så vidare. Det är skrämmande att bloggarna väljer bort vete för att det inte är bra för tarmarna, då alla följare gör likadant. Att bloggarna väljer att sluta med mjölkprodukter för att det krånglar med magen, då gör alla följare likadant för de upplever samma symptom. Det är skrämmande över hur stor påverkan och intryck en bloggare kan göra.
Det ska sägas att vissa är känsliga mot gluten eller laktos, det är sjukt bra att det finns så mycket ersättningsprodukter för dem. Att det finns flera alternativ att välja på än att ständigt behöva välja bort eller sluta äta en del maträtter eller matvaror.

MEN! Det ska även sägas att om man slutar äta vete eller mjölk(eller annan matvara) så vänjer sig kroppen vid det och nästa gång man intar det igen så kommer magen och kroppen att protestera(!). Det är väl ganska självklart att magen reagerar då? Det är ju även det varje barn går igenom när de ska börja testa att äta nya saker än mosad banan. Deras magar kommer också att protestera eller klaga för att det är nya ämnen som kroppen ska bryta ner som den inte är van vid att göra. Liksom det kommer att göra för alla följare när de väljer att utesluta glutenfritt, mjölkfritt och säkerligen även sockerfritt.
Då jag undrar om alla dessa följare(och bloggare) verkligen vill utesluta gluten och laktos nu för att sen få problem när de ska ”äta det igen”. Kan de verkligen tänka sig en framtid där de sällan kan gå ut och äta på restauranger på grund av att de använder sig av ÄKTA smör i maten för att höja smakerna? Kan de verkligen tänka sig en framtid framöver där de ställer plötsligt krav på sitt umgänge för att kunna komma på middag? Frågan lyder; Har de ens tänkt på framtiden? Har de ens tänk varför?

Det känns även skrämmande när de ber bloggarna att blogga om GODA glutenfria, laktosfria och sockerfria frukostar, kakor, middagar, glass och så vidare. Men vadå goda? Väljer ni bort något för att ”magen ska må bra” för att sedan inte hitta något som är GOTT som du kan äta till frukost? Är det inte då man ska backa och se över; Har jag verkligen gjort rätt val? OCH VADÅ glutenfria och sockerfria kakor? Det är ju som gjort för ångest. Det är alltså okej att äta en kaka så länge den inte innehåller socker eller mjöl. Så när arbetskamraterna eller kompisen bjuder på kanelbulle eller en chokladboll så kan ni inte äta det, det innehåller ju både gluten och laktos. Eller har du kontrollfrågat om det är dadel och nöt-bollar? Om du väljer att äta kanelbullen, se till att göra det med glädje! Att se det som att kroppen behöver det. För man kan inte välja bort och välja bort hela tiden för till slut har kroppen vant sig vid en enkelsidig kost att du kommer att få förhålla dig vid den kosten resten av ditt liv. Precis som du ville, eller?

Det är VIKTIGT att variera sin kost så att kroppen inte VÄNJER sig vid en vis matstil.

Jag tror att det finns så lite kunskap om detta runtom i Sverige att man inte ifrågasätter det som bloggarna skriver om. Man fick ju lära sig redan under högstadiet om att ha på sig sina kritiska glasögon när man läser nyheter, men vem har på sig det när de läser en bloggares hemsida?!

Jag själv valde bort gluten och laktos och JA det blev jobbigt att äta vissa saker, men det har jag slutat med. Att välja bort alltså. Jag äter mitt hembakade surdegsbröd på FÖR att surdeg innehåller för all del vete, men det är en långsam procedur som surdegsbröd genomgår som bidrar till att GI nivån går ner kraftigt, Fytinsyran försvinner nästan helt och smaken är djup och bred. Detta är en kamp som Sebastien kör med sitt Brödmanifest, det kan ni läsa mer om här. Som Sebastien säger:

Äta bra bröd eller inget bröd alls!

Jag äter bra bröd och jag kommer att fortsätta äta bra bröd. Allra helst baka eget så mycket det går(tur att jag har dig Andrée!) men om man inte orkar baka så får jag köpa surdegsbröd där jag vet det innehåller BARA surdeg och inte en massa tillägg. Många brödbakare idag har förstått att surdeg är ”grejen” och att man säljer mer bröd till ett dyrare pris om man tillför surdeg i brödet och kan skriva med STORA RUBRIKER PÅ BRÖDET ATT DET INNEHÅLLER SURDEG. Fantastiskt. Men hur mycket nyttigare blir brödet egentligen om de tillför 2 % surdeg? Det är så sjukt mycket tillsatser i dessa bröd att det borde inte ens att få kallas bröd. Det är inte så konstigt att kroppen bråkar med en om man äter sådant bröd. 

Människor har ju ätit bröd i alla tider, ska man nu sluta att äta det för att man har kommit på att ALLA är glutenintoleranta? Nej. Inte jag i alla fall.

Liksom laktos. Slutar man äta laktos är det klart att kroppen kommer att reagera när man äter det igen. Det är liksom EXAKT likadant för vegetarianer, när de äter/smakar på kött så kommer kroppen att reagera på det. Allt som du utesluter i din kost kommer du att ha problem med att äta sen igen. Tänk långsiktigt, kommer du att orka välja bort bröd, yoghurt eller mjölk när du står där med dina två skrikande barn? Kommer du att orka att gå upp och baka eget gluten- och laktosfritt bröd varje vecka? Kommer du att ha råd med att köpa din mandelmjölk varje gång när du har mjölk-törstande barn hemma? Kommer du orka slänga ihop ett bra mellanmål när barnen skriker efter mat? Tänk långsiktigt. För inte tänker du väl låta dina framtida barn äta gluten om du nu inte gör det? Tänk långsiktigt, annars sätter du käppar i ditt egna hjul. Vem vill vara sitt egna hinder?!

Jag väljer bort laktos inom vissa ramar, men jag vill inte utesluta det. Jag väljer att baka ibland på mandelmjöl för det är kul att experimentera men jag slutar inte att äta gluten. Det handlar om balans. Det handlar om sunt förnuft. Det handlas om hälsa. PT-fia är bra på detta, hon är en förebild som fler bör lyssna på istället.

Jag var tvungen att få skriva detta för att kunna släppa tanken. Tack.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *