Vandring i Jämtland

Dagen efter bröllop var det dags att sätta sig på ett tåg HELA vägen till Duved. Rekommenderas ej. Vänta en dag innan du sticker iväg så huvudvärken och träningsvärken hinner lugna sig. MEN! Dags för liggvagn och nattåg. Smidigt!

Vi skulle vandra i Jämtland! Äntligen så var det dags! Som jag har längtat efter en sådan här resa, det är en punkt på min bucketlist som jag har SÅ länge velat göra! Ännu roligare när man har en bättre hälft som också gärna gör sådana här äventyr! Vi valde att sova i hytter för att vi är ovana vandrare, då vi prioriterade att få sova ordenligt inomhus och få känna på vandringen än hjärngympan att få upp och ner tältet inför varje natt. Därmed hade vi våra dagsvandringar utplanerade hur långt vi skulle gå varje dag.

Storulvån -> Sylarna, 16 km.

Sylarna -> Nedalshytta, 18 km.

Nedalshytta -> Storerikvollen, 24 km.

Storerikvollen -> Storulvån, 28 km.

Sista sträckan var inte meningen att den skulle bli så lång, men det var fulltbokat 4 månader innan på Blå Hammarkullen att vi fick gå två leder på en dag. TIPS! Boka lång tid innan om du planerar att vandra!!!

Vi hade satsat på att köpa rejäla vandringsskor och bra vandringsbyxor som hjälpte oss att ta oss runt. Skorna var värda varenda krona! Utan dem hade det nog inte gått så smidigt och bra. Man kände sig alltid stabil och säker oavsett underlag. Vi köpte med oss frukost, lunch och middag på en gång och bar runt på det. Därmed blev det lättare för varje dag vi gick i och med att vi åt upp det vi hade i väskorna.

Det var så vackert. Vi gick ofta tysta under dessa vandringar, i och med att man hade fullt upp med att ta in vyerna, miljön, naturen, ljuden. Även hur man fick koncentrera sig vart man gick; på spångbrädor, på grus, på sand, över bäckar, över broar, hoppa på stenar, myrmark etc. Det var fantastiskt fridfullt och så underbart.

Första dagen fick vi bra väder, det var mestadels sol med en del blåst. Här är vi framme vid Sylarna fjällstation och lagar kvällsmat. TIPS! Det finns mat att köpa(såväl som tillagad mat, som konserver, som matpaket) och de flesta fjällstationer har även ett kök där man kan få tillaga sin mat. TIPS_2: 3 av 4 fjällstationer hade bastu som är VÄRT att besöka efter en lång vandringsdag för att mjuka upp musklerna. Sedan rekommenderar jag att ta med en fet fotkräm att smörja in fötterna varje dag med innan läggdags. Fötterna får ta mycket stryk under en sådan här resa.

Dag två gick vi vidare mot Nedalshytta. Vid frukosten så fick vi se renarna. Vilken häftig vy. Vi fick även se två vita renar som tydligen betyder tur.

Många gånger kändes det som att det var scener tagna från Sagan om Ringen. Många vyer påminde mig som Nya Zeeland. Men detta ligger bara några timmar ifrån mitt hem, inte på andra sidan jorden.

Vi hittade SNÖ!!! Det var en märklig känsla.

Här någonstans började det regna som om det inte fanns någon morgondag. Himmelen öppnade sig och på en minut var vi genomvåta. Vi var placerade på en kal plats, nedförsbacke och vi kunde inte hitta något skydd någonstans. Det var bara att gå. Halvvägs till Nedalshytta fanns Ekorrplatsen där en hytt fanns! Vi tog skydd och blev utskällda(av en vandringsexpert, tydligen…) för att vi använde ett vedträ för att tända kaminen för att få upp värmen, så pass nerkylda var vi. Sedan sprack det upp och vi kunde vandra vidare. Nedalshytta ligger väldigt vackert vid en sjö, dit man kan komma med bil. Många familjer(specifikt från Norge) tar bilen hit med sina barn och utgår från denna stuga och gör dagsutflykter såsom vandring, cykling, paddla kajak etc. Även här köpte Andrée två öl för 191 SEK. Det är fan inte billigt i Norge alltså. Jag fick dock ett gott skratt!

Dagen efter var det strålande sol. Här äter vi frukost; Havregrynsgröt med russin och banan som gav oss bra med energi varje dag. Det räckte med energi till lunchen så det var helt perfekt.
MEN! Till nästa gång; Använd torkad banan, inte färsk. Det luktar rutten frukt efter att lega i kläm i 3 dagar. TRO MIG.

Vandringen mellan Nedalshytta och Storerikvollen var den vackraste av dem alla. Denna dag gick vi verkligen och njöt. Stannade upp flera gånger för att titta runt omkring oss. För att fota och filma. För att försöka ta in det man ser. För att försöka föreviga vyn i sitt sinne. För att stanna upp och andas och känna att man lever. För att njuta. För att vara i nuet.

Denna led var tydligen ”svart”, som anses vara en svår led. Men det kan jag inte hålla med om.

Sylarna syntes i bakgrunden hela tiden. Det var så tyst när vi gick här. Man hörde endast sina skor som går på plankorna. Det går inte att återberätta, utan måste upplevas.

Alltså. Ögonen värker pga så fint.LUNCH-TIME! Vi köpte med oss färskt bröd som vi hade till varje lunch och middag de första tre dagarna. Det var faktiskt himla gott och värt. Till lunch köpte vi nudlar och morötter och broccoli; Lätt att bära, går fort att tillaga och man får tuggmotstånd. Detta skulle jag kunna fortsätta äta i seriöst en månad till, det var så gott. MEN! Får ej glömmas att allt smakar tusen gånger bättre utomhus och specifikt när man vandrar. Känslan att få ta av sig kängorna och strumporna för att vädra fötterna, få sätta sig i solen och invänta de 10 minuter det tar att tillaga denna måltid.

Storerikvollen. Låg fantastiskt fint också!

Dag fyra var det dags för den långa vandringen. Vi gick upp 05.45 för att hinna fram i tid då vi hade bokat tre-rätters till sista övernattningen i fjällen. Vi åt frukost efter en timmas vandring(såsom de andra dagarna). Vi gick uppför en ganska lång sträcka då Storerivkollen låg väldigt platt(inte många meter över havet) och för att komma till Storulvån så var vi tvugna att gå över två berg. Sedan började det regna ganska kraftigt. Vilket i sin tur betyder att vi inte kan ta fram stormköket och laga mat. När klockan var 11 var vi framme vid vår rast-ställe; Blå Hammarkullen som låg typ halvägs. Smockfullt och så skulle de även ha 50 :- för att vi skulle få låna köket… Hell no! Vi gick vidare, vi var ändå inte så hungriga. Men det slutade inte att regna, klockan tickade på. Humöret och energin sjönk. Man gick i sin egna värld. Andrée berättade i efterhand att han högt skällde ut Gud för detta. Jag gick och tänkte på en låt som gick på repeat. MEN!

Plötsligt säger Andrée att jag ska stanna. Jag tittar upp. Det några horn sticka upp från en buskle inte långt ifrån oss. Renar! De titta på oss och började gå mot oss. Vi hade läst att man skulle stå still och bara betrakta dem, inte störa eller skrämma iväg dem då deras mark blir mindre och mindre för varje år/turist som kommer dit.

De tog en omväg och sprang förbi oss. Men det var så mäktigt, en helt magisk minut. Det gav oss energi att fortsätta.

Efter 6 timmar slutade det att regna och vi hittade ett ställe där vi kunde ta skydd mot vinden och tända stormköket. ÄNTLIGEN! Vi passerade en skylt där det stod att det var 6 km kvar till Storulvån. WHAT?! Det betyder att vi har gått 21 km på endast gröt i magen. Inte konstigt att man var trött! Klockan var bara 14.00 så vi hade gott om tid att komma fram i tid till kvällens middag.

När vi väl kom i ”mål” lös solen och värmde oss gott och Andrée visar hur vi kände.

DET FIRADE VI MED EN ÖL!

Sedan fick vi tre-rätters som dessvärre inte var godare än vår egna gjorda middag. Lång väntetid(Visst, strömmen gick men vi fick vänta i 1,5 h innan vi fick huvudrätten. Vi satt tysta i en timma för vi var så hungriga). Maten var inte så god eller vällagad. Lite besvikna var vi allt.

Denna natt hade vi även hyrt tält och sovsäck från fjällstugan så vi traskade ut och slocknade ganska fort i den fluffiga sovsäcken. Sista dagen var det att fara hemåt, först intog vi frukostbuffé och upptäckte ganska snabbt att det var tur att man inte hade den åtkomsten under vandringen så man snabbt blev tung och trött av all mat man hade kastat i sig.

Tusen tack Jämtland för denna vandring. Ett minne jag tänkter förvara på ett bra ställe så att jag aldrig glömmer det. Tack Andrée att du ville göra detta med mig. För mig var detta en önskning som gick i uppfyllelse. Som gav blodad tand!

One thought on “Vandring i Jämtland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *