Sista skörden

Ett avsnitt man kan se på SVTplay som handlar om jordbruket, om matindustrin, om våra odlingar, om vår miljöförstörelse och vilken påverkan vi gör på vår värld.
Ett väldigt bra avsnitt som påvisar hur vi förstör miljön för varje år, liksom hur industrin förstör våra marker för att besvara våra efterfrågningar av mat. Vem i hela friden kräver att det ska finnas melon året om i våra matbutiker? Eller att det ska finnas vetemjöl till billigt pris? Vet människan om att de påverkar jordbruket och våra odlingar(läs: vår jord och framtid) genom att köpa den billigaste potatisen? Kanske inte? Vänligen kolla då på avsnittet ”Sista skörden”.
Vad man inser när man ser detta avsnitt är hur sjukt styrt vår matjord är av industrin och hur våra politiker styr och ställer. Efterfrågan av produkter som inte har säsong eller att det ALLTID ska finnas åtgång till vetemjöl eller potatis oavsett väder, årstid eller pris. Det skapar ett tryck på bönderna att leverera, som använder sig av kemikaliska gödsel för att kunna odla i sin torra och packade jord. Den jord som egentligen inte lever. Den jord som inte har något organisk levande i sig. Den jord som inte har någon näring. Den jord som är så hårt packat att maskar inte kan leva där, vatten kan inte rinna igenom(skapar översvämning) och inte heller några naturliga växter kan leva i. Den jord som inte är brukbar. Den jord som KAN återupplivas om man gör rätt men det tar tid. Jorden får aldrig vila och varje år ska det skördas på nytt och man använder sig av maskiner som ”bryter” upp jorden och därmed dödar maskar, organismer och det ekosystem som annars klarar sig självt.
Men bönderna har tryck på sig att leverera. Varje år i samma mångfald om inte mer. Tryck på att leverera sina skördar för att kunna få sina pengar. För att kunna leverera till det tryck som kommer från industrin så måste de använda sig av kemikaliska besprutningar för att försäkra sig om att det kommer att komma grönsaker, frukt eller rotfrukter som de kan skörda sedan till industrin. Är det inte konstigt att man behöver försäkra sig om det och därmed misshandlar den jord som faktiskt fanns från början?
Om vi fortsätter att behandla vår jord på detta sätt så skapar vi inga förutsättningar för ett fortsatt liv på jorden. Detta handlar om bara några få år. Idag äter vi dubbelt så mycket grönsaker och frukter än vad vi gjorde 1970. På 40 år äter vi mer, kräver mer, köper mer, skapar en efterfrågan, skapar ett tryck, skapar ett dåligt ekosystem och förstör vår matjord.
Hur tror ni våra grönsaker och frukter mår efter att bli odlade i en jord som inte innehåller näring? Hur mycket näring tror ni att de består av? Hur mycket kemikalisk gödsel finns det i dem? Hur tror ni att våra kroppar mår om vi äter dessa grönsaker?
Vi äter alltså mer idag men får i oss mindre näringsämnen än för 40 år sedan. Inte konstigt att våra kroppar mår dåligt, att vi har mer sjukdomar och matallergier nu än någonsin? Inte konstigt att tarmarna protesterar för att du äter mat som inte innehåller näring. Inte konstigt att kroppen säger att den är hungrig för den har inte fått all näring den behöver. Inte konstigt att folk äter mer och skapar ohälsa. Det finns så många fördelar att äta mer näringsrik mat och även om vi äter mer grönsaker och frukt numera så är det också viktigt att tänka på VILKEN typ av grönsak och frukt du köper eller äter. Läs mer här om tarmfloran och dess påverkan av kroppen(TIPS!).
Vad kan man göra då? Det är upp till var och en, men någonting behöver göras nu.
Inte imorgon eller vid nästa lön, utan nu.
Andrée och jag har numera kommit överens om att vi ska fokusera på att köpa svenska grönsaker och frukter, för att:
– Om det inte finns svenskt så är det INTE säsong!
– Förminska importen av frukter och grönsaker som inte växer i Sverige
– Förminska efterfrågan av import(och därmed även transport) och därmed minska trycket
– Bidra till svenskt jordbruk och låta den få leva kvar här i Sverige där vi behöver den!
– Om vi vill ha tomater i november så får vi se till att köpa tomater nu när det är säsong och förvara det(läs: konservera) så att vi faktiskt KAN äta svenska tomater i november.
– Planering och planering
Exempelvis så åkte vi i helgen till Vänersborg och plockade ramslök så att det stank lök om oss, i bilen, i lägenheten, våra händer, i våra andningar hela helgen. Det är säsong nu och det är gratis att plocka i vår fantastiska skog.
Vi har nu fermenterat ramslök, så att vi kan använda oss av ramslök i oktober, december, februari liksom när vi vill under året utan att påverka massindustrin och efterfrågan. Vi har gjort ramslökspesto, som håller ett par månader som vi kan använda oss av till alla kommande pastarätter, till mackan, till såser, till dressingar, till marinering istället för att köpa. Vi har gjort ramslöksmajonäs, som vi kan använda oss till goda mackor, till tacosen, till hamburgaren, till såser, till räkorna, till allt, istället för att köpa. Vi har torkat ramslök som vi kan använda som pulver till smaksättningar till såser, dressingar, marinering och salt. Eller pudra på mackan, på pastan, på maten man lagar eller varför inte strö över avokadon eller ägget?

På bilden ser ni hur mycket ramslök vi fick tag i, som endast var en bråkdel av allt som fanns. Nu har vi ramslök så det räcker till nästa säsong. Tack jorden och Sverige för denna tillgång och möjlighet att plocka i vår fina natur!

2 thoughts on “Sista skörden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *