Det blir inte alltid som man har tänkt sig.

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Här ser ni skillnader på två olika bröd. Det är oväsentligt om vem som har gjort vilket bröd(även om det är ganska självklart). Det jag vill ha sagt är att man kommer att misslyckas vid att lära sig baka surdeg. Det kan bli sjukt bra resultat flera gånger i rad, men sen kommer den där dippen. Man ser stora skillnader på att brödet närmast inte alls har rest sig på samma sätt som det andra brödet.

Vad kan det bero på? Allt möjligt. Denna gång kunde man tydligt se att det var underjäst, det vill säga att det inte har fått jäsa ordentligt för att få den styrka och kraft som degen behöver för att kunna resa sig. Att den blev underjäst kan bero på att jag vek för få gånger, det var för kallt i rummet eller att jag ställde in den i kylen alldeles för tidigt. Jag vet även att degen var väldigt lös, som gjorde att den blev rätt platt redan innan när jag satte in det i ugnen.

MEN! Man måste våga misslyckas för att veta vad man ska förbättra på till nästa gång. Detta ger en väldigt bra konkret bild på vad jag behöver tänka på för att få ett lika fint bröd som det högra av dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *