Örtteer som renar, ger energi, lugnar och läker

örtte

Denna bok fick jag i julklapp och har gett mig en större förståelse varför vissa teer innehåller vissa örter, växter eller andra tillsatser. Visst, det ger självklart en smak som ska bli god när man avnjuter av sitt te, men det bidrar även näring och påverkar kroppens olika organ på olika sätt också.

Det som jag har fastnat för just nu i boken är:

Närande roobioschai

I receptet ingår det kanelstång, svartpepparkorn, kryddnejlikor, ingefära, korianderfrön, kardemumma och muskot. Dessa kryddor maler man ner till små bitar för att få ut så mycket smak som möjligt, sedan lägger man kryddorna i vatten och kokar upp och låter det sedan sjuda i 10 minuter. Sedan tar man kastrullen från plattan och låter stå i ytterligare 5 minuter. Därefter silar man bort bitarna, blandar i en tesked honung och sedan tillsätter man ca 1 dl varm och vispad mjölk. Då använder jag mig av iKaffe från Oatly.

Dessa kryddor skapar en god blandning av hetta, sötma och smak. Men de bidrar även med antioxidanter och underlättar matsmältningen.

Visste du t.ex. att Kardemumma är en krydda som länge har använts för att behandla urinvägsinfektioner, höga kolesterolvärden, matsmältningsbesvär, låg sexlust eller dålig cirkulation? Den används även som antidepressivt medel.

Eller att svartpeppar används för att hjälpa kroppen att mer effektivt ta upp och använda sig av de aktiva ämnena i många andra örter. Den är också bra för matsmältningen och minskar gasbildning. Så även om den ger en god hetta i detta te så bidrar den även med bra effekter på kroppen.

Jag ska nu under kommande året plocka och torka massa olika örter för att kunna göra häftiga och härliga teer från denna bok. Näst på tur är det nog ringblomma, den ska tydligen förbättra hudbesvär såsom eksem eller akne. Den stärker lymfsystemet och därmed bra mot infektioner i kroppen. Den är ju vacker också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *