Varför ska vi sluta äta svenska råvaror?

Efter att ha kollat på Mandelmanns gård så startade det en diskussion mellan mig och Andrée, något vi är eniga om och tycker det är så konstigt att andra inte ser det på samma sätt. Något som jag kan tycka är bakvänt, som de nämner i programmet:

”– Alla de här dieterna som gör att man plockar bort det som är mest naturligt att odla här i Sverige, det får ju miljökonsekvenser som är helt galna. Att i stället köra bönor från andra sidan världen, för att man väljer bort potatis, jag vet inte vad jag ska säga – det är bara löjligt. Det måste finnas något annat man kan välja bort i stället, säger hon i ”Mandelmanns gård”.”

Det är ju så sant! Varför slutar folk äta det som går att odla här i Sverige? Det blir verkligen bakvänt. Speciellt med alla olika typer av dieter där det ingår att äta vissa saker, medan andra saker utesluts helt. Det påverkar verkligen Sverige och våra bönder, lika mycket som vårt beroende av andra länder.

Kanske tänker man inte på att det idag ALLTID går att köpa bananer, avokado, ingefära, citroner, mango, apelsiner och andra färskvaror som oftast inte odlas i Sverige, eftersom vi inte efterfrågar det. Är inte det konstigt? Att matbutikerna ser till att det alltid finns det som de tror att konsumenterna vill köpa. OCH DET GÖR VI JU! Vilket skapar en ständig beställning av dessa råvaror som sätter press på leverantörerna att alltid leverera, så vi kan köpa vår avokado till tacosen eller bananen till vår smoothie.

MEN! Även dessa frukter och grönsaker har ju sin säsong där de odlas, det kanske man märker när avokadon helt plötsligt har 2 st för 15 kronor istället för 16 kr/st. Men tänker man ens på det när man går i sin matbutik och handlar? Troligen inte. Det MÅSTE ju vara guacamole till fredagstacosen(!). Är våra matrutiner viktigare än säsong/pris och miljö? Jag menar, om dessa avokados inte odlas i Sverige så måste de levereras hit. Ekologiskt eller inte så måste de fortfarande fraktas hit. Tänker man på det? Kanske inte.

Fördelen med att alltid köpa svenskt är att om det inte finns några svenska tomater så är det INTE säsong för det. Finns det inte svenska äpplen så är det INTE säsong för det. Enkelt. Allt som det inte är säsong för måste ju modifieras för att kunna odlas fram. Allt för konsumenten. Det är ju faktiskt vi konsumenter som ställer krav på efterfrågan. Ett bra exempel är bananer; för några år sedan så var det ju rabalder om att man ska köpa ekologiska bananer. Då fanns det en liten hög med ekologiska bananer, medan de ”vanliga” fanns det berg utav. Men tack vare media så gjordes det mycket reklam för ekologiska bananer och konsumenterna började köpa mer ekologiska bananer. Hur ser det ut idag i matbutikerna? JO, det går inte ens att köpa ”vanliga” bananer. Du MÅSTE köpa ekologiskt om du vill köpa bananer i butiken. Så är det med allt som finns i matbutiken, om folk slutar att köpa mango så kommer matbutiken sluta att erbjuda mango eftersom de blir dåliga och matbutiken går back om de köper in fler mangos(OBS! Givetvis tar det tid innan de slutar att köpa in produkterna, liksom att det finns på något sätt alltid någon annan som köper produkten. Så det behövs att många konsumenter slutar köpa en viss produkt, såsom det gick för bananerna).
Alltså; vi har mer makt än vad vi tror. Vi kan alltså påverka utbudet i våra matbutiker och om det inte finns, fråga efter det(!). Vi kan hjälpa miljön, våra bönder, den svenska potatisen och mycket mer!

För en tanke slog mig; om vi slutar äta svenska grönsaker och frukter och börja köpa sådant som inte går att odla här så skapar vi ett beroende. Om vi slutar köpa svensk potatis, svenska gurkor eller svenska tomater så kommer matbutikerna inte vilja att köpa in det till sina butiker. Vilket leder i sin tur att bönderna har inga matbutiker att leverera till och de kan till slut inte leva på sin verksamhet och måste gå i konkurs, sluta odla, ombilda sig eller börja arbeta någon annanstans. Detta leder också till att våra matbutiker köper in mer produkter av andra länders produkter. Alltså måste mer produkter importeras(mer påverkan på miljön om produkterna ska levereras oftare och mer utav) som i sin tur skapar ett beroende. Vi MÅSTE importera råvaror för att kunna överleva i Sverige eftersom våra egna bönder har lagt ner sin verksamhet. Om vi skapar ett beroende att få köpa in mat till Sverige så ger vi även dem makten. Vad händer om exempelvis Tyskland inte längre vill exportera mjölk till oss? Eller att Holland inte vill erbjuda oss tomater längre? Vad händer då i våra matbutiker? I våra matrutiner? Vad händer om de utnyttjar oss då? Med tanke på hur världen ser ut idag så känns det verkligen osäkert inför framtiden, då vill man verkligen inte vara beroende av andra länders råvaror. Vi måste kunna klara oss på det som går att odla i Sverige.

Såsom Marie säger i programmet; man måste ju kunna välja bort något annat? Då mitt förslag är att välja bort det som inte är i säsong i Sverige. För att sluta skapa beroende av andra länder samt att minska på alla transporter som behöver göras för att våra grönsaker och frukter ska finnas i våra matbutiker.

Andrée och jag diskuterade om det verkligen blir så en mycket bättre miljö om man börjar äta vegetariskt eller veganskt. Nu kanske jag trampar någon på tårna, men jag vill bara ge en tankeställare.

Många vegetarianer och veganer(vad jag vet) köper ofta avokado för att det är en ren produkt som mättar bra. Visst, det är hälsosamt att äta avokado och även jag äter det gärna. Men att ständigt ha avokado hemma så skapar det ett visst beroende mot matbutiken att alltid köpa in avokado, liksom det skapar en större eller oftare transport av denna råvara i vår värld. Som i sin tur påverkar miljön negativt.
Många köper även helst färsk avokado(d.v.s. ej fryst) som ska vara perfekt mogen; ett större krav på råvaran. Vad tror du händer med den avokado som du har klämt på men är för omogen eller mogen? Eller att du har pillat bort ”pluppen” på den för att se råvarans mogengrad? Ingen annan kommer förmodligen vilja köpa den heller och då slängs den. Den lilla avokadon har odlats och växt upp i ett varmt land, plockats av dess odlare, transporteras hit till Sverige, lastas in i din matbutik, plockas upp av matbutikens personal och därefter ligger framme för att erbjuda dig en bra produkt. Du väljer bort den, den kastas. Gjordes allt detta för ingenting?! Jag vet, jag vill inte heller köpa en råvara som är övermogen, klämt eller mosad. Men den måste verkligen inte ha perfekt form eller ha en perfekt färg.

Vad vill jag få ut av detta? En tankeställare när du köper färska råvaror i din matbutik. Är det verkligen viktigt att ALLTID ha bananer hemma? Är det svårt att veta om det är säsong eller inte? En bra riktlinje är att om du alltid köper svenskt så kommer den råvaran att inte finnas om det inte är säsong. Eftersom vi kan inte modifiera fram frukter eller grönsaker på ett konstgjort sätt(ÄNNU) i vårat klimat. Du kan även gå in på aktavara.se och se in deras säsongguide. SJUKT BRA och smart. Där har du koll på allt.

Så snälla, rata inte potatisen. Den är mångsidig, nyttig och gör att vi överlever här i Sverige.

2 thoughts on “Varför ska vi sluta äta svenska råvaror?

  1. Oj det var ord o inga visor. Bra Emelie!
    Många bra tankar men håller inte helt med. Jag tror att mycket sv transporterna går med båt o de tar sådana enorma volymer att en låda avokado inte gör så mycket.
    Sedan är det solidaritet mot omvärlden. Vad ska den lilla avokadobonden leva av om vi slutar köpa avokado ? Inte ett helt enkelt men mycket viktiga tankar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *