Rekommendation att lyssna på podcast Meny i P1

Genom att dyka ner i internet i ett försök att hitta mer information om matkultur, få inspiration, få mer vatten på min kvarn så har jag hittat en mycket bra podd; Meny av P1.

Det har funnits sen 2007, så det finns en hel del avsnitt att lyssna på. Det är mitten av 2011 som avsnitten börjar få namn(i Spotify, TIPS!) där man kan välja vad man vill lyssna på. Jag har lyssnat på flera stycken i rad nu och nickar instämmande och ler åt den kunskap de pratar om. Tänk om alla hade denna kunskap eller information(!) då skulle nog matbutikerna se annorlunda ut, det skulle finnas fler och mindre hantverkare i detta land som kan satsa helhjärtat med det de har valt att hantera.

Avsnitten är ca 30 minuter långa och är mycket pedagogiska, det är lätt att ta in informationen och de förklarar väldigt bra. Så har du 30 min till övers, lyssna på ett avsnitt! Gå en promenad och sug in all information som de pratar om.

Jag rekommenderar att lyssna på följande avsnitt utifrån mitt perspektiv;

  • Glöm mörkrosten! Upptäck alla smaker i kaffet – Ett bra avsnitt om kunskap kring kaffe, varför du INTE ska köpa mörkrost och satsa mer på att köpa kaffe från microrosterier.
  • Kan Sverige bli självförsörjande på mat igen? – Det vi odlar fram i Sverige är bara 50 % av det vi ”lever på”. Är inte det skrämmande? Det var inte så för bara några år sedan, vad har hänt? Läs även det jag skrev om i förra veckan.
  • Framtidens vete är gammalt – Denna är verkligen värd att lyssna på. Varför vi ska köpa ekologiskt spannmål, det handlar mycket om näringen och varför fler och fler bönder satsar på att odla gammalt vete då det är vad de anser är framtiden.
  • Bagarens alla hemligheter – De intervjuar på Gunnebo slott där de bakar på surdeg, de pratar om hur det går till och även steg för steg. Perfekt om du vill börja baka med surdeg!
  • Fermenterat, syrat och jäst – så gör du och… – Mycket bra avsnitt med lite historia kring fermenterat, då surdegsbröd är en typ av fermentering, surkål är fermenterat vitkål, miso är fermenterade bönor och de pratar även om kombucha(som är fermenterat te). Mycket bra kunskaper!

Men om du inte tycker det är intressant med kaffe, mjölksyrat, surdeg eller bröd utan tycker det är mer inspirerande att lyssna på RAW-food, mozzarella, asiatiskt eller vadsom så finns det säkerligen ett avsnitt om det. De har gjort så sjukt många bra avsnitt att jag inte vet hur jag ska hinna att lyssna på allt(!).

Du kan hitta information om fryst mat, hur du gör vinäger hemma, varför det är bra att äta fermenterat mat och dryck, om ätstörningar, om peppar, vad du ska tänka på om du vill starta en krog, vegetarisk mat, stjärnkockar som pratar om deras idéer till kokböcker, om framtiden om allt! Till och med härliga pizzerian i Falkenberg ”Lilla Napoli” är med på ett helt eget avsnitt! GULD!

Jag fick så mycket inspiration att jag satte en ny kombucha och har beställt nya kaffebönor hem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *