Den bästa nyheten jag har läst på länge!

”Därför har bageriernas branschorganisation bestämt att ta fram en branschöverenskommelse om begreppet surdegsbröd, och vad som ska krävas för att få kalla surdegsbröd för surdegsbröd.

Surdegen ligger normalt mellan 12 och 48 timmar utan tillsatt jäst.
Det är den långa jästiden i surdegsprocessen som gör surdegsbrödet nyttigare, då frigörs mineraler från mjölet. Men brödfabrikernas så kallade surdegsbröd innehåller ofta för mycket jäst. En stor del av brödet är alltså snabbjäst, surdegen har bara tillsatts för smakens skull.

– Det är förkastligt att ha i massor av bagerijäst och snabbjäsa brödet. Särskilt om det är fullkornsmjöl man använder. Då går man ju miste om både smak och näringstillgänglighet av mineralämnen, säger Ingela Marklinder, surdegsexperten och docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet.” Källa

Det vore ju fantastiskt om man kunde ta fram en ny lag om vad som får kallas surdegsbröd och inte. Dagens industri-bröd skapar bara falska kopior, vilket lurar konsumenten som inte vet bättre. Det är inte lätt att veta heller, så jag klandrar ingen. Men om denna lag träder i kraft så kan ingen längre köpa ett ”surdegsbröd” som inte är ett surdegsbröd.

DET vore ju guld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *