Vilka är AVE Kultur?

AVE står för Andrée Victorin Emelie
KULTUR står för bakteriekultur och hantverk.

Vi är Andrée och Emelie, två personer som brinner för hantverk, småskalighet och hållbarhet. Vi började baka eget surdegsbröd hemma i vårt kök efter en utomlandssemester i Frankrike, ett litet intresse som växte sig större och större. Efter 1 år på Gotland tog vi med oss all erfarenhet och lärdom kring entreprenörskap och en dröm på landet. Det tog inte lång tid innan vi hittade vårt hus.

Ni är välkomna till vårt gårdsbageri där vi bakar surdegsbröd, bullar och andra goda ätbara ting. Vi vill ge flera människor möjligheten att få äta gott, näringsrikt och hälsosamt bröd!

Läs mer om oss här

surdegsbröd

Vad menas med bakteriekultur?

Det är bakteriekulturer som styr mjölksyrningsprocesser, det kallas även fermentering, som används för att göra bland annat en viss typ av ost, surkål, kimchi, kombucha eller surdegsbröd. Visste du att det är bakterier som styrs i våra tarmar som i sin tur styr hjärnan? Har man en god tarmflora så har man alltså en god mental hälsa.

Det har kommit fram rekommendationer på senare tid att man helst ska äta något fermenterat varje dag för att mata sina tarmbakterier, så att de mår bra.

Baka med surdeg

Vi tror på ekologi och försöker att använda endast ekologiska ingredienser i våra bakverk. När vi bakar bröd så gör vi det på enbart surdeg, ingen jäst. Vi anser att det är viktigt degen får vila under en längre tid(minst 12 h) för att mjölets kapsel ska kunna "blomma ut" och därmed processera mer näring till brödet. Om degen inte får vila hinner inte mjölets kapsel utveckla sig och därmed förblir stängd och man går miste om en bra näringsprodukt. Vi tror även på hantverk och använder därför hantverksmjöl från Limabacka Kvarn.

surdeg

Våra surdegsbröd

Vi tycker att det blir roligare, mer utmanande och framför allt godare att baka på surdeg. Surdeg är levande och på så sätt blir även bröddegen levande. Vi måste titta, känna och dofta på våra degar för att veta om det jäser som det ska då degen kan påverkas av olika faktorer såsom värme, kyla, mjöltyp, när mjölet maldes(färskvara) eller hur aktiv surdegen är.

I vårat bageri så kommer du alltid att hitta;

  • Fridhemsbrödet (Halländskt lantvete, vatten och salt)
  • Lantbrödet (Vetemjöl special, rågmjöl, vatten och salt)
  • Kulturbrödet (Siktat dinkel, fullkornsdinkel, rostade dinkelflingor, vatten och salt).
Varje vecka kommer vi att ha ett "Hitte-på-bröd" där vi byter ut ingredienserna varje vecka. Kom in till vårat bageri för att se vilket bröd vi har idag!

kaffe

Hur ska man tänka
med kaffe då?

Det finns så mycket att säga om kaffe, något som vi lärde oss efter att ha kommit i kontakt med Gotlands kafferosteri. Här är en text lånat från My Feldt:

Igår gick det till någon gräns för mig med att hälla ut ouppdrucket kaffe på bageriet! Det är så tråkigt att man tar kaffe och inte dricker upp för att man ofta tänker på kaffe som något oviktig! Jag föreslog att vi skulle ta betalt för påtår så att folk kanske värnar mer om sin påtår och faktiskt dricker upp den eller inte tar den alls. Kaffe är inget man värmer händerna på, specialkaffet vi köper, det är en superlyxig dryck som transporterats över halva världen. Våra rostade jobbar med en jättefin kedja, vissa har köpt en bit mark, vissa arrenderar och vissa köper in kaffe från bönder de hälsar på, har koll på, jobbar ekologiskt och som plockar alla bönor för hand, torkar och skickar iväg, våra rostade rostar varsamt och noggrant och så skall det hela sluta med att hällas ut i vårt avlopp? Ner i vasken! För att varför? Man inte orkar dricka upp? Man tog för mycket? För att det blivit kallt? Vi kan GÄRNA värma på det lite om man råkat låta kaffet bli kallt i koppen. Vi vill gärna fortsätta med att ta trettio kronor för en kopp specialkaffe med fri påtår men då vill vi se en förändring i kaffekopparna❤️ Kan vi tänka på detta idag i bageriet och alla andra dagar och också hemma? Kärlek❤️ Specialkaffe är inget slit och släng! Mat överhuvudtaget är inget slit och släng”

WORD!

Kontakt

  • Öppettider

    Onsdag - Fredag
    08.00 - 15.00
    Lördag
    08.00 - 13.00

  • Hitta hit

    Vårt bageri finns i Fridhemsberg, ca 4 km utanför Ullared.
    LÄNK TILL KARTA

  • Kontakt

    Du kan ringa oss till telefonnummer; +46 73 530 34 18
    Eller maila oss till info@avekultur.se

  • Bröd

    Bröd, frallor, bullar m.m. Följ oss på instagram så kan du se mer av det vi gör, här.

  • Fika

    Vi tar gärna emot fikagäster men har två platser inomhus, därmed rekommenderar vi dig att komma vid fint väder så ni kan njuta av en kaffe och bulle utomhus!

  • Brödvision

    Vi tror på hållbarhet, ekologi och hantverk. Därför bakar vi våra bröd på mjöl från Limabacka kvarn och använder ekologiska ingredienser i den mån det går.