Vilka är AVE Kultur?

Vi är Andrée och Emelie, två personer som brinner för hantverk, småskalighet och hållbarhet. Vi som började smått baka eget surdegsbröd hemma i vårt kök efter en utomlandssemester i Frankrike som växte sig större och större. 2017 vann vi ett stipendium från Arla och fick flytta till Gotland i 4 månader. 1 år senare så flyttade vi tillbaka till Göteborg och tog med oss all erfarenhet och lärdom vi fick på Gotland. Nu har vi köpt ett hus med ett gårdsbageri, där vi kommer att kunna baka surdegsbröd och ge flera möjligheten att få äta gott, näringsrikt och hälsosamt bröd!

Läs mer om oss här

fementering

Vad menas med bakteriekultur?

Det är bakteriekulturer som styr våra mjölksyrningsprocesser, det kallas även fermentering, som används för att göra bland annat en viss typ av ost, surkål, kimchi, kombucha eller surdegsbröd. Visste du att det är bakterier som styrs i våra tarmar som i sin tur styr hjärnan? Har man en god tarmflora så har man alltså en god mental hälsa.

Det har kommit fram rekommendationer på senare tid att man helst ska äta något fermenterat varje dag för att mata sina tarmbakterier, så att de mår bra.

surdeg

Baka med surdeg

Vi använder ekologiska ingredienser och när vi bakar gör vi det på enbart surdeg. Vi tycker att det är viktigt att när vi bakar med surdeg att degen får vila under en längre tid för att hantverksmjölet ska kunna "blomma ut" och därmed processera mer näring till brödet. Om degen inte får vila hinner inte mjölets kapsel utveckla sig och därmed förblir stängd och man går miste om en bra näringsprodukt.
Vi tycker att det blir roligare, mer utmanande och framför allt godare att baka på surdeg. Surdeg är levande och på så sätt blir bröddegen levande. Vi måste titta, känna och dofta på våra degar för att veta att det jäser som det ska då degen kan påverkas av olika faktorer såsom värme, kyla, mjöltyp eller hur aktiv surdegen är.

kaffe

Hur ska man tänka
med kaffe då?

Det finns så mycket att säga om kaffe, något som vi lärde oss efter att ha kommit i kontakt med Gotlands kafferosteri. Här är en text lånat från My Feldt:

Igår gick det till någon gräns för mig med att hälla ut ouppdrucket kaffe på bageriet! Det är så tråkigt att man tar kaffe och inte dricker upp för att man ofta tänker på kaffe som något oviktig! Jag föreslog att vi skulle ta betalt för påtår så att folk kanske värnar mer om sin påtår och faktiskt dricker upp den eller inte tar den alls. Kaffe är inget man värmer händerna på, specialkaffet vi köper, det är en superlyxig dryck som transporterats över halva världen. Våra rostade jobbar med en jättefin kedja, vissa har köpt en bit mark, vissa arrenderar och vissa köper in kaffe från bönder de hälsar på, har koll på, jobbar ekologiskt och som plockar alla bönor för hand, torkar och skickar iväg, våra rostade rostar varsamt och noggrant och så skall det hela sluta med att hällas ut i vårt avlopp? Ner i vasken! För att varför? Man inte orkar dricka upp? Man tog för mycket? För att det blivit kallt? Vi kan GÄRNA värma på det lite om man råkat låta kaffet bli kallt i koppen. Vi vill gärna fortsätta med att ta trettio kronor för en kopp specialkaffe med fri påtår men då vill vi se en förändring i kaffekopparna❤️ Kan vi tänka på detta idag i bageriet och alla andra dagar och också hemma? Kärlek❤️ Specialkaffe är inget slit och släng! Mat överhuvudtaget är inget slit och släng”

WORD!

Vad kan vi erbjuda för tjänster?

Vi bakar inte bara bröd med surdeg utan vi kan erbjuda flera tjänster.
Här kan du läsa mer om vad vi kan erbjuda:

 • Bröd

  Bröd, frallor, bullar, munkar m.m. Följ oss på instagram så kan du se mer av det vi gör, här.

 • Fika

  Vi tar gärna emot fikagäster men har två platser inomhus, därmed rekommenderar vi dig att komma vid fint väder så ni kan njuta av en kaffe och bulle utomhus!

 • Kurser

  Vi kan erbjuda dig kurser i form av mjölksyrning av grönsaker, fermentering av te(kombucha) eller surdegsbakande.
  Vänligen kontakta oss för mer information och priser.

 • Konsultation

  Andrée har stor erfarenhet av att jobba i kök och har mycket kunskap kring ledarskap, effektiva processer i köket, nytänkande och ett mycket bra bollplank.
  Sitter du fast i dina tankar kring meny, mat eller liknande så tveka inte att höra av dig.

 • Lättare form av catering

  Vi kan erbjuda en lättare form av catering.
  Skulle du vilja få med dig frukostfrallor till ditt möte? Eller kanske du vill bjuda på saftiga och välsmakande surdegsbullar med smak av sommar? Du väljer, vi fixar!

 • Brödvision

  Vi gillar att få andra människor att förstå vår kärlek till surdegsbröd eller varför man ska köpa ekologiskt kaffe. Vi berättar gärna om våra kunskaper och erfarenheter, men helst vill vi inspirera andra som kan inspirera oss. Vi bjuder gärna på en kopp kaffe, så kom och ta en kaffepaus med oss.