Påskmat 2017

Påskmaten har jag redan beskrivit i ett tidigare inlägg. Men jag tänkte även dela med mig recepten, eftersom det blev så gott!

4 ägg
100 ml mixade salladsblad
4 kokta potatisar, tärnade
1 knippe rädisor, delade
0,5 rödlök strimlad
150 g frysta gröna sojabönor, tinade
200 g varmrökt lax
2 dl klippta örter, dill och gräslök

Dressing:
1 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1,5 dl kallpressad rapsolja
salt
cayennepeppar
0,5 dl finskuren gräslök

Gör så här:
1. Lägg äggen i kokande vatten och koka 5 min för en krämig gula. Skölj i kallt vatten och skala direkt.
Gräslöksdressing:
1. Bästa sättet att göra en majjo är att du kläcker ett helt ägg med oljan, salt och peppar i en burk(alla ingredienser har samma temperatur). Ta en stavmixer och ställ den i burken och börja mixa på låg nivå. Sedan vickar du stavmixern lite fram och tillbaka i omgångar. Efter en stund har du en perfekt majjo! Lägg då ner gräslöken för att få en gräslöksmajjo. Eller annan färsk krydda för att få en smaksatt majjo.
2. Fördela sallad, potatis, rädisor, lök, lax och sojabönor på ett stort fat. Lägg på äggen i halvor eller bitar. Strö över färska örter och ringla överdressingen.
Hummus
Servera med bröd, olivolja, grönsaker och annat!
4 Portioner
400 g kokta kikärter, sköljda
1 vitlöksklyfta
2 msk tahini
2 msk pressad citronsaft
½ dl olivolja
½ dl vatten
salt
Gör så här:
1. Mixa kikärter, vitlök, tahini, citronsaft, olja och vatten med stavmixer. Smaka av med salt.
2. Ringla lite extra olivolja ovanpå med lite flingsalt.
 
Picklade betor och rödlök
3 dl vatten
2 dl ättika
1 dl socker
Gör så här:
Koka upp lagen och låt svalna. Koka betorna mjuka och låt dem svalna. Skär rödlöken fint. Lägg betorna i en glasburk och rödlöken i en annan burk. Späd på med lagen.
Avokado och wasabikräm(till ägghalvorna)
1 avokado
2 msk turkisk yoghurt
1 tsk pressad citronsaft
ca 1 tsk wasabipasta
sesamfrön
hackad gräslök
Gör så här:
Mixa avokadon med youghurt och citron, smaka av med wasabipasta. Spritsa eller klicka krämen på ägghalvorna. Toppa med sesamfrön och gräslök.
Sparris med brynt smör och nötter
3–4 Portioner
0,5 dl hasselnötter
75 g smör
1 buntar sparris, ansad
Gör så här:
1. Rosta hasselnötterna på medelvärme i en torr panna tills de börjar få färg och skalet ser ut att börja lossna. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalet. Hacka nötterna grovt.
2. Lägg smöret i pannan och bryn tills det blir skummigt, mörknar lite och doftar nötigt. Häll det över nötterna.
3. Ansa sparrisen och lägg i saltat, kokande vatten och låt koka 3 min. Lägg upp på fat och skeda över nötsmöret.
Rårakor med gräddfil, rödlök och löjrom
5 Portioner
Potatis
Finhackad rödlök(ta lite av rödlöken som du har finhackat ovan, INNAN du picklar den)
Gräddfil
Löjrom
Gör så här:
Riv potatisen och strössla salt över. Hetta upp en stekpanna och lägg i en stor klick smör. Ta en nypa med riven potatis och lägg i pannan. När alla är klara, lägg på en klick gräddfil, lite finhackad rödlök och gräslök och lägg på en rejäl klick löjrom.
Som fördel är det bäst att göra denna del sist innan det är dags att äta!
En riktigt god sillamacka
Rågbröd, matjesill, syrad rödlök, hängd gräddfil, citron, gräslök, brynt smör, löskokt ägg
Gör så här:
Koka äggen i ca 4 minuter. Lägg gräddfilen i kaffefilter och låt stå ett tag. Hacka i ordning alla andra ingredienser. Ta brynt smör från sparrisen. Ta fram de picklade rödlöken. Ställ fram allt och låt var och en göra sin egna sillamacka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *