Konservera och torka tomater


Sagt och gjort! Nu har de svenska tomaterna kommit och Andrée och jag tog beslag på några kilo.
Då vi har delvis gjort tomatbröd(de ugnsrostades först och sedan lades i surdeg), konserverat tomater, ätit tomater till varje måltid och även torkat tomater.

Jag tog mig an de konserverade tomaterna. Då skär man ett tunt kors i skalet, lägger ner dem i kokande vatten och sedan räkna till 10. Ta sedan upp dem och lägg i en skål med kallt vatten. Då har skalet lossnat från tomaterna och det är enkelt att dra loss dem.
Lägg tomaterna i en steriliserad burk(du steriliserar genom att låta glasburken stå i ugnen i 120 grader i minst 10 minuter), varva med lite vitlök och färsk basilika. Fortsätt tills burken är fylld och stäng igen.
Ställ burken i ugnen och låt den vara tills innehållet bubblar. Låt svalna.
Burken kan nu vara ute i rumstemperatur som i kyl fram tills du väljer att öppna den.

Nu kan alltså Andrée och jag äta svenska tomater i november, februari eller imorgon om vi vill!
TIPS! Det skal du skalar bort från tomaterna kan du krama ur och sedan salta ordentligt och ställ in dem i ugnen medan du väntar på att tomaterna ska börja bubbla i glasburken. Och så har du torkade tomatskal som är gott som pålägg, topping eller äta som chips.

One thought on “Konservera och torka tomater

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *