Citron och marängpaj

Dessa levererades till Wcreate denna vecka, en beställning vi fick av vår kära granne. Citron och marängpaj. Det är satans så gott och väldigt vacker också. Här nedan kommer receptet(som är delvis taget från Roy Fares recept). Observera dock att ofta så är dessertrecept alltid i gram då det är viktigt med balans av ingredienserna mot varandra. Exempelvis så kan en äggula vara så olika i storlek att det är bättre att ange i gram(så behöver man inte ange att det ska vara ”normalstort”).

Recept:

Pajdeg

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g dinkelmjöl (3 dl)
  • 120 g smör
  • 15 g äggula (1)
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  2. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.
  3. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.

 

Lemoncurd

  • 1 gelatinblad
  • 75 g socker
  • 3 ägg
  • Cest och saft från 1 citron
  • 75 g socker
  • 100 g smör
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten
  2. Vispa ihop ägg och socker(75 g) i en bunke
  3. Koka upp citronskalet och saften, smör och socker(75 g) i en kastrull.
  4. När det har kokat upp häll det över i bunken och rör om
  5. Häll tillbaka innehållet i kastrullen och sjud upp till första bubblan(VIKTIGT att du vispar hela tiden så att det inte bränns i botten)
  6. Ställ åt sidan och efter någon minut, lägg i gelatinet och vispa runt. Låt svalna.

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (5)
  • 75 g vatten (0,75 dl)
  • 210 g strösocker (2,5 dl)
  1. Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.

Montering

  1. Fyll pajformen med citronkräm och stoppa i i frys.
  2. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare.
  3. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering.

LYCKA TILL!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *